Er zijn de afgelopen maanden heel wat veranderingen geweest in ons leven.

Voor sommigen was het heerlijk vertoeven op het strand van “de zee van tijd”. Anderen hadden het nooit zo druk.

Blijft er eigenlijk nog iets hangen van die rust, de gezelschapsspelletjes en lange wandelingen of zitten we weer terug in de ratrace?

Hoe moeilijk deze tijd met momenten ook was, ik vond het op zich wel boeiend om waar te nemen hoe ons gedrag veranderde.

Dit zijn 7 inzichten die ik deed uit heel de crisis:

Ik heb de eerste weken echt genoten van het “niet moeten” en om mijn kroost 24/7 zo dicht bij me te hebben. Met 2 pubers in huis is dat namelijk niet meer zo evident en staan er normaal wekelijks wel wat activiteiten gepland: school, sport, chiro, vrienden, … Nu was er op zondagnamiddag ipv Chiro nog eens tijd om een fietstochtje naar Bokrijk te doen, een wandeling aan de vijvers en ‘s avonds een spelletje Monopolie of een lang uitgerekte BBQ. Zaaalig!

Maar door het wegvallen van de vaste school- en werkuren en alle andere activiteiten, verdween ook een zekere routine met als gevolg dat sommige taken tegelijk of door elkaar.. Het telkens weer opnieuw moeten beslissen wanneer je wat gaat doen, kost best wat energie. Zo was mijn man die thuiswerk doet in het begin superblij dat hij alles zelf kon indelen, maar na enkele keren wat later te moeten werken, kreeg hij meer en meer het gevoel dat hij altijd bezig was.

Het moeilijkste vond ik het niet zien en knuffelen van mijn naaste familie en nu besef ik eens te meer wat een rijkdom het is om zo dichtbij mekaar te wonen én dat iedereen gezond is.

Ik heb mijn kinderen positief zien evolueren in het zelfstandig werken voor school. In het begin waren ze regelmatig met iets niet in orde of te laat, maar dat is nu geen probleem meer. De oudste van 16 hecht na de crisis nog meer belang aan het ervaren van vrijheid dan hij al deed. Niet dat hij thuis niet meer graag woont, integendeel, maar hij wilt wel alles zelf regelen.

Voor mij was de Corona Pauze de gelegenheid om met Konexo enerzijds eens terug te blikken naar de afgelopen maanden en anderzijds ook om eens verder te kijken waar ik met Konexo de volgende jaren naar toe wil. Zo heb ik het volgende beseft: ik heb nood aan meer eenvoud in mijn aanbod, wil zelf voldoende tijd hebben om vanalles bij te leren over Slow Living en wil jullie hierover inspireren. Zo is tijdens de Corona crisis mijn “Slow Post” ontstaan; een maandelijkse mail met Slow Living tips, inzichten, diy’s om eenvoudiger, bewuster en duurzamer te leven.

In het begin van de crisis dacht ik echt dat met de verplichte collectieve”onthaasting”, het geen zin meer zou hebben om nog over Slow Living te spreken. Maar lang niet iedereen heeft échte rust ervaren. 

Daarom denk ik dat niet tijdens de crisis, maar tijdens het komend verlof er bij velen heel wat inzichten komen over hoe het leven er in de toekomst mag uitzien..