Slow Living is een levenswijze waarbij je bewuster gaat leven. Door het overbodige te schrappen in je huis, je hoofd en je leven, komt er weer ademruimte vrij om te doen wat je graag wilt doen, te zijn bij diegenen die je lief hebt en te genieten van de kleine alledaagse dingen.

Slow Living brengt je weer in verbinding met jezelf, anderen en de wereld waarin je leeft.   Je ervaart hierdoor meer rust, harmonie en betekenis.

Daarom is Slow Living niet alleen een hele goede investering voor jezelf maar ook voor de wereld van onze volgende generaties.

Jammer genoeg is Fast-Living zowat de norm geworden in onze maatschappij.  Er wordt verwacht dat we succesvol zijn, hard werken, op z’n best zijn voor alles en iedereen.

Bovendien ben je wat je koopt. Je buitenkant zoals je kleren, auto en huis bepalen wie je bent dus een goede job is belangrijk. Full-time werken is hierbij bijna een must. Je bent de hele dag druk in de weer en moet hierdoor continu vanalles tegelijk doen. Terwijl je met het ene bezig bent, denk je al aan het volgende wat dient te gebeuren.

En als dit alles even niet lukt, gaan we nog harder ons best doen; nog een beetje sneller, een beetje beter, een beetje meer.. op het werk maar ook thuis.

Ik maakte het zelf van dichtbij mee. Uiteindelijk deed ik de dingen op automatische piloot en kon ik het leven slechts nog oppervlakkig ervaren. Ik merkte nog nauwelijks op hoe de seizoenen veranderden en kon nog weinig genieten van mijn gezin.

Waar ik toen het meeste behoefte aan had was TIJD! Tijd om bezig te kunnen zijn met de personen en de dingen die voor mij belangrijk zijn. Tijd om alles één voor één te kunnen doen, om het goed te kunnen doen, heel bewust en met meer diepgang.  Maar hoe begin je daaraan in een maatschappij die zegt “hoe sneller en hoe meer, hoe beter” en “alles kan overal” ?

Meer tijd….  Ik heb het geprobeerd door een beter time-management van m’n doen en laten; beter plannen en van alles tegelijk te doen om zo tijd te besparen.    Maar dit was echt NIET de oplossing!

Niet alles wat kan, moet!
De eerste stap was eigenlijk om te aanvaarden dat er in een dag maar 24 uren zitten  en er dus nooit méér tijd zal komen.

EENVOUD is daarom het uitgangspunt van Slow Living.  Jezelf als het ware beperken van alle input die dagelijks op je afkomt door het overbodige weg te doen: minder hebben, minder moeten en minder doen.

bv. ontspullen, minder werken, jezelf minder verplaatsen, minder tv kijken, minder met je smartphone en sociale media bezig zijn en minder consumeren kunnen helpen om meer ruimte te creëren voor een bewuster, betekenisvoller en duurzamer leven.

Dit is niet makkelijk want de reclame schreeuwt ons bijna overal en op elke minuut van de dag toe dat je het tegenovergestelde moet doen.   Maar ik merk dat steeds meer mensen af willen van hun oppervlakkige en te snelle leven en ze kiezen voor een leven met meer betekenis en duurzaamheid.

Mijn SLOW-living Manifesto

Ik geloof dat door eenvoudiger en bewuster te leven, ik weerwerk kan bieden aan de rush van het leven en ik zo meer rust en betekenis vind.   Ik voel me meer verbonden met mezelf, anderen en de wereld waarin ik leef.

Ik geloof dat Slow Living enerzijds weerwerk biedt aan het individualisme, het wegwerpgedrag, het overmatige verbruik van onze maatschappij, de uitputting van onze planeet en milieuverwaarlozing en anderzijds een oplossing biedt voor depressies, burn-outs en identiteitscrisissen.

In de volgende posts geef ik je de drie pijlers van Slow Living en geef ik 7 misvattingen die mensen hebben over deze levensstijl.

Ontvang je graag elke week een Slow Living tip? Schrijf je dan in op m’n Slow Post.