Oorspronkelijk ben ik met ontspullen begonnen omdat ik het beu was om altijd te moeten opruimen. Ik was de chaos beu die de spullen veroorzaakten. Ik wilde veel liever de tijd die erin kroop aan leuke dingen besteden.
In dat opzicht ben ik zeker geslaagd! Maar dat het positieve effect van ontspullen veel verder ging dan dit, dat had ik niet gedacht.
Hieronder volgt een korte samenvatting van wat ontspullen mij allemaal heeft gebracht..

Ruimte, Rust en Tijd
Ruw geschat, denk ik dat momenteel de spullen in huis zowat gehalveerd heb. De meeste kasten zijn nog maar voor de helft gevuld. Bovendien heeft nu alles wat er nog is een vaste plaats wat maakt dat ik voor goed verlost ben van mijn “hoopjes”.
‘s Avonds volstaat een kwartier om alles weer op zijn plaats te leggen. Resultaat: meestal een opgeruimd huis en ik win hierdoor ongeveer een halve dag tijd per week aan opruimen en dagelijks tientallen minuten zoeken achter bepaalde dingen.
Een opgeruimd huis brengt echt rust in mijn hoofd. Het is heerlijk om de dag te starten met een propere lei.
Nu ik in huis niet meer afgeleid word door spullen, of dingen die eens moeten gedaan worden, kost het mij steeds minder moeite om de dingen dadelijk aan te pakken ipv ze bij op een hoopje te leggen.

Beslissen, knopen doorhakken, loslaten, doorzetten
Het opruimproces op zich geeft ook positieve effecten. Voordat ik startte met ontspullen, leefde ik dikwijls letterlijk maar ook figuurlijk met mijn hoofd in de chaos. Ik had steeds het gevoel dat ik op zoek was naar iets, maar zag door de bomen het bos niet verschijnen en deed bijgevolg een lange tijd …… niets.
Het lijkt zo banaal allemaal, maar door steeds over elk van de honderden items te moeten beslissen of het blijft of gaat, werd ik er op den duur zelfs vlot in en ging het “loslaten” als vanzelf.

Controle en focus
Ten slotte wierp ik na heel mijn opruimproces een heel andere blik op alles met het belangrijkste besef dat de belangrijkste “dingen” in mijn leven helemaal geen dingen zijn..
Door weg te doen wat ik niet nodig heb, kreeg ik ook een beter beeld over wat ik wel heel belangrijk vind. Het grote voordeel/gemak hieraan is dat ik nu ook bewuster leef met een zekere focus en is het nu voor mij gemakkelijker om te beslissen wat ik doe én vooral wat ik NIET doe.

Consuminderen en duurzaamheid
Wanneer ik nu op het punt sta om iets te kopen, denk ik bewuster na: heb ik het echt nodig? Ook denk ik op voorhand al waar ik het ga zetten/opbergen als ik het koop.
Wil het niet volgende week al in de vuilbak belanden, dan moet het kwaliteitsvol zijn. Geen wegwerpspullen meer die slechts een aantal keren mee gaan.
Ook kijk ik nu steevast naar de herkomst van een product. Ik stond er vroeger helemaal niet bij stil dat de prinsessenboontjes die ik in de winter kocht van de andere kant van de wereld kwamen.
Door voor Belgische, lokale producten te kiezen; eten we automatisch meer met de seizoenen mee nu.
Momenteel stoort het mij wel nog enorm dat ik na elke maaltijd koken een hele berg plastieken verpakkingen heb weg te gooien en ben ik aan het uitzoeken waar ik mijn groenten rechtstreeks van bij de boer kan kopen. Inmiddels ben ik ook zelf aan het moestuinieren geslagen en dat bevalt me zeer! Ook maak ik meer en meer dingen zelf, vanalles en nog wat: in de keuken, voor mijn interieur, iets om aan te doen, mijn eigen verzorgingsproducten..
Ook ben ik sinds november 2016 gestart om dagelijks met de fiets naar het werk te rijden ipv met de auto en dat is de beste keuze die ik in jaren gemaakt heb! Over al dit laatste vertel ik graag in volgende berichten meer.

Financieel
Al zijn sommige dingen duurder in aankoop nu ik voor duurzame producten ga, toch komt het uiteindelijk goedkoper uit omdat deze véél langer mee gaan. Ook door de auto te laten staan én veel zelf te maken, bespaar ik geld.

Kortom, de gevolgen van het ontspullen zorgen bij mij nog steeds voor een sneeuwbaleffect aan duurzame veranderingen in mijn leven.