Het zat me al langere tijd tegen: mijn dagelijkse woon-werkverkeer met de auto.
Ik woon 15 km van mijn werkplaats en in de 16 jaren dat ik dagelijks dit traject afleg, heb ik het verkeer opmerkelijk zien vermeerderen.
Hoe hard ik me er ook in ergerde; de drukte, de files, al die uitlaatgassen, ik maakte er wel zelf deel van uit.

Door trager en bewuster te leven, kon ik me hier niet meer mee verzoenen en ben ik andere opties gaan bekijken.
Met de bus of de trein kon ik eigenlijk wel genieten van een goede verbinding zo blijkt. Het probleem bij beide was dat de uurregeling niet goed matchte met mijn werkuren die niet flexibel zijn.

Een enkele keer kwam ik wel eens met de mountainbike naar het werk, maar eerlijk gezegd zag ik dit niet zitten om dit door weer en wind dagelijks te doen.

In de zomer van 2016 nam ons Woon Zorgcentrum deel aan “De Testkaravaan” en kon ik twee weken lang een elektrische fiets uittesten voor mijn woon-werkverkeer.
OK, niet 100% “groen”, maar wat een voordelen! Kort daarna schafte ik mezelf eentje aan.

Fun, beweging en ontspanning
Ik neem nu ‘s morgens met plezier de fiets. Die dagelijkse extra porties bewegen, zalig! Je krijgt weliswaar een ondersteuning, maar het is geen brommer, je moet zelf wel trappen!
Bovendien neem ik niet meer de kortste weg langs die grote drukke baan, maar rijd ik met veel plezier enkele kilometers om langs het kanaal en een fietspad op een oud treinroutenetwerk midden in de velden en bossen. Het voelt zelfs een beetje aan als vakantie en het brengt rust en ruimte in m’n hoofd .

Praktisch en winstgevend
Gewapend met een grote dubbele fietstas, kan ik zelfs nog boodschappen doen op de terugweg.
Ook op gebied van kledij is het makkelijker en kan ik m’n gewone dagelijkse kledij aandoen ipv mij te hijsen in een fietstenueke..
Ja, ik ben verkocht.. de tijdsinvestering neem ik er graag bij. Het is enkele rit ongeveer een uurtje ten opzichte van 20 minuten met de auto, maar toch beschouw ik het niet als tijdverlies maar als investering in mezelf. Blijkt achteraf dat ik steeds minder last heb van een middagdip, zodat ik in de namiddag productiever ben wat het ‘tijdsverlies’ compenseert.
Financieel loont het ook, zeker als je op lange termijn bekijkt (zoals je alle duurzame aankopen moet bekijken). De aankoop is een serieus bedrag, maar aangezien ik een benzinetank per maand uitspaar én bovendien een behoorlijke fietsvergoeding krijg, heb ik mijn fiets op het einde van dit jaar terugverdiend. Vanaf dan is het dus winstgevend, wat zeker fijn is, maar zelfs zonder vergoeding zou ik het blijven doen.

Regen?
Van de gemiddeld twintig fietstochtjes, is er maar 1 keer dat het weer echt niet meezit. Ik ben dit jaar nog niet veel nat geworden op de fiets. Behalve de week in november waarin Donald Trump verkozen werd, toen heeft het elke dag gegoten.. Dat weet ik nog heel goed want toen had ik mijn E-bike net gekocht.

Sterker, fitter en strakker
Ondertussen ben ik al bijna zeven maanden met mijn stalen ros op pad en heb ik gemerkt dat mijn lichaam er opmerkelijk sterker van geworden is. Vooral ter hoogte van mijn armen-schouders-nekregio is dit het opmerkelijkst. Vroeger was deze regio snel overbelast en had ik nogal eens last van spanningshoofdpijn. De eerste twee weken op de fiets was het wel even afzien en had ik zelfs meer last, maar sindsdien is het alleen maar gebeterd. Ook mijn been- en rugspieren zijn sterker geworden.
En eindelijk na drie jaren, ben ik zelfs eindelijk één van de zes bijgekomen kilo’s terug kwijt.

Slow and Green
Door elke dag twee uren op m’n fiets te zitten, beleef ik mijn omgeving veel langzamer en dus bewuster. Ik merk de veranderingen van de seizoenen op en voel me erg dankbaar dat ik elke dag kan en mag genieten van een mooi stukje Limburg. Ik ben ook bewuster met m’n eigen zingeving bezig.
Aan een enkeling die mekkert dat mijn fiets niet 100% groen is omdat ik toch nog elektrische energie verbruik en bijgevolg nog CO2 produceer, zeg ik: “Het is toch al een opmerkelijke verbetering én het is zoiezo een auto minder op de weg!”
Het is een win-win-win situatie: goed voor mij, m’n omgeving en het milieu!