Het Coronavirus doet ons land collectief onthaasten.

Leven we straks na de crisis in een andere maatschappij?

 

Meestal is er iets heftigs in ons leven nodig vooraleer we pas echt naar onszelf luisteren: een burn-out, erg ziek worden of het verlies van een dierbare.

Pas dan beseffen we dat we niet meer mee willen in de ratrace van het leven en kiezen we voor een kwaliteitsvoller leven waarin we zelf beslissen met wie en waaraan we onze kostbare tijd en levensenergie willen besteden. Dikwijls laten we dan pas onze dierbaren, onze gezondheid, welzijn en persoonlijke ontwikkeling primeren op werken, presteren en consumeren.

Dit is precies de Slow Living visie voor staat. Letterlijk staat Slow Living voor onthaasten of vertragen, maar als diepere betekenis staat het ook voor een eenvoudiger, bewuster en duurzamer leven.

De mensen uit deze Slow Living community hebben allemaal op één of andere manier hun leven eenvoudiger gemaakt. Dat kan zijn door minder te werken, zichzelf minder te verplaatsen door bv korter bij huis te gaan werken, minder dingen te doen of toch op z’n minst één voor één in plaats van vanalles tegelijk en door te kiezen voor minder spullen.

Een ander gemeenschappelijk kenmerk is dat ze naast eenvoudiger leven ook bewuster gaan leven. Zo vertellen ze: “Wanneer je door je leven te vereenvoudigen de ruis er als het ware afhaalt en kiest voor de pure essentie, dan kom je als vanzelf dichter uit bij jezelf. Je merkt op hoe bepaalde waarden die enkele jaren geleden nog zo belangrijk voor je waren, nu niet meer bij je passen en je past je werk en leven eraan aan. Want doe je dat niet, dan voel je hoe langzaam aan je energie wegsijpelt en je batterij leegloopt.”

 

Hoe erg de situatie van een lockdown ook is, deze maatregelen doen ons verplicht vertragen en vereenvoudigen. Zie dit als een kans om in de stilte te ontdekken wie je écht bent en wat je écht wilt.  (Re)connect met je gezin, je kinderen, je partner, lees eens een boek, volg een online-cursus, wees eens creatief of doe gewoon eens even niets.. Voel wat het met je doet, wat het is wat je écht nodig hebt en herinricht je leven na de crisis in met datgene wat hier bij past.

Al zijn we nu wat verder weg van de wereld, zo komen we alleszins dichterbij onszelf en blijven we positief.

Het is aan jou de keuze.

Zal onze maatschappij er straks anders uitzien en zal er tijd en ruimte zijn om goed voor onszelf, elkaar en onze planeet te zorgen?

Join The Slow Movement, je bent heel welkom.