Brief aan de Sint en de Kerstman.

 

Liefste Sint en Kerstman,

wanneer jullie binnenkort jullie pakjes gaan inkopen,

doen jullie dat dan bij de (speelgoed)winkel van het dorp?

Laten jullie je dan niet blindstaren op de allerlaagste prijzen van de giga-online-shops en houden jullie in het achterhoofd dat die kleine shops geen giga-kortingen kunnen geven omdat ze niet in massa aankopen?

Kopen jullie dan degelijke spullen die lang meegaan en makkelijk te herstellen zijn zodat ze niet snel stuk gaan en weggegooid worden?

Kijken jullie misschien ook eens rond of jullie mooie kadootjes kunnen vinden die pre-loved zijn, want ik heb horen zeggen dat er nog veel van jullie kadootjes van vorig jaar te vinden zijn op 2dehands.be.

En hebben jullie al eens gehoord van de speelgoedbib? Dat werkt zoals een boekenbibliotheek: je betaalt per jaar lidgeld en je kan dan elke drie maanden weer ander speelgoed mee naar huis brengen. Meer info hierover vinden jullie op de website van netwerkbewustverbruiken.be.  Wist je dat jonge ouders hier heel blij mee zijn? Steeds iets nieuws voor hun kids om mee te spelen zonder dat dit bij op de speelgoedberg belandt.

En als ik jullie een goede raad mag geven, soms weten kinderen of volwassenen gewoon niet meer wat ze willen of ze hebben alles al. Dan zou ik zeker niet zomaar iets nemen, wat al snel weer ergens ligt.  Geef dan eens een ervaring kado: “een dagje zoo om samen met je meter naartoe te gaan”, een fietstocht met picknick of een leuke workshop om samen met mama of papa te doen.

Misschien kunnen jullie ook eens voorstellen aan de ouders, vakes, moekes, meters en peters om samen te leggen aan 1 kado in de plaats van allemaal iets “kleins” te kopen, of misschien kan het jaarlijks naampjes trekken plaats maken voor een familieweekend?

Weet je wat nog? Jullie kunnen ook tijd kado doen, want daar heeft toch iedereen tekort van: een beurtenkaart om te babysitten of om eens een keertje te komen eten. En weet je wat altijd scoort? Een zelfgemaakt kado.

Het ding is, liefste Sint en Kerstman, dat er zoooveel meer gekocht wordt dan dat de mensen eigenlijk nodig hebben. En dat voor al deze kadoos er meer van de planeet genomen wordt dan dat ze bijgemaakt krijgt. En dat is nog eens zo erg wanneer ze zo goedkoop gemaakt zijn dat ze snel stuk gaan en afval worden.

Liefste Sint en Kerstman, kunnen jullie misschien mee helpen aan een mooiere wereld van morgen en zorgen voor kadootjes waar ook de planeet blij van wordt?

Liefs An