De term Slow Living is in ons land nog niet zo heel bekend en daarom zijn er wel wat misvattingen over.  Letterlijk vertaald betekent “Slow” inderdaad langzaam leven. Maar wanneer je het vrijer vertaalt staat “Slow” voor duurzaam, bewust, onthaast, mindful, zero-waste, essentieel, eenvoudig…

Hieronder lees je 7 misvattingen die nog al wel eens hoort over Slow Living:

 

1) Slow Living is alles zo langzaam mogelijk doen.

Nee, je leven wordt zeker geen slow-motion film, laat staan saai. Wanneer je wat dingen kan wegdoen in je huis en leven, komt er meer ruimte om de andere dingen bewuster te beleven en dit geeft wel een veel rustiger gevoel. De term “Slow” is letterlijk eigenlijk vooral de tegenhanger van “Fast”.

 

2) Slow Living betekent dat ik bijna niks meer kan doen, terwijl ik net zoveel dingen wil doen en ontdekken.

Nee, je kan nog steeds een goed gevuld leven hebben en gretig zijn naar meer. Het verschil zit m in de dingen bewust te doen en dus één voor één. Wanneer je voor jezelf uitgemaakt hebt wat jij nu belangrijk vindt in het leven, ga je om dat te kunnen bereiken ook makkelijker nee kunnen zeggen tegen de dingen die daar niet toe bijdragen.  Je doet dus veel dingen niet meer, maar de andere net voor de volle 100%.

 

3) Slow Living betekent boven op de berg gaan wonen in een houten hut.

Nee, Slow Living gaat niet over verhuizen naar het platteland of the middle of nowhere om er alles zelf te gaan kweken en er met je geitenwollen sokken aan te zitten voor het haardvuur met een warme chocomelk.

Het gaat wel over terug in verbinding komen met jezelf, anderen en de natuur. Ervaren dat je een deel bent van het grotere geheel en dat jouw doen en laten hierop effect heeft.

Je kan dus zeker landelijker wonen, maar evengoed in New York City.

 

4) Slow Living betekent leven zonder technologie.

Nee, de digitalisering heeft zeker zijn voordelen in het efficiënter werken en het minder fysieke spullen hebben. Ook de globalisering heeft zo z’n voordelen. Via internet en sociale media kan je je volop laten inspireren door iemand die aan de andere kant van de wereld leeft en interessante info deelt. Anderzijds moet je natuurlijk steeds behoedzaam zijn dat de technologie niet de controle neemt over jouw leven en je uren en uren spendeert aan bv. sociale media.

 

5) Slow Living is enkel voor mensen die tijd hebben.

Nee, je kan heel klein beginnen. Bij Slow Living is het niet alles of niets. Een koffie drinken na de maaltijd en samen je dag overlopen= 15 minuten. ’s Morgens je kinderen een uitgebreide dikke knuffel geven in bed= 2 x 2 minuten. De fiets nemen om een brood te gaan halen bij de bakker ipv de auto en zo genieten van wat beweging én frisse lucht= 10 minuten….

 

6) Slow Living daar heb ik geen geld voor.

nee, alhoewel duurzamere opties over het algemeen inderdaad duurder zijn omdat ze eerlijk gemaakt zijn en met goede grondstoffen. Het komt er zeker niet op neer om alles wat je hebt te vervangen door zijn duurzamere variant. Gaandeweg ontdek je dat je steeds minder nodig hebt en dat je heel makkelijk zelf bv. voedingsmiddelen, verzorgings- en schoonmaakprodukten kan maken.

Duurzamere meubels en kledij gaan langer mee, zodus dien je ze ook niet vaak te vervangen. Bovendien zijn er nog tal van andere mogelijkheden om iets te gebruiken zodat je het niet eens dient te kopen. Je zal dus op termijn zeker geld kunnen uitsparen.

 

7) Slow Living is me te ingewikkeld. De gedachte alleen al dat ik er dat nu ook nog eens moet bijdoen, maakt me nog meer moe. Ik zou niet eens weten waarmee ik zou beginnen.

Nee, laat je zeker niet overweldigen. Begin eens te kijken naar waar jij op dit moment het meeste nood aan hebt en start daarmee. Eéns je ergens bewuster mee bezig bent, openen er zich vanzelf poortjes naar andere gebieden.

In m’n volgende post geef ik tips over hoe je zelf met Slow Living aan de slag kunt gaan.