Je holt jezelf dikwijls voorbij en wilt graag een bewuster, vrijer en rustiger leven. Maar hoe begin je daaraan? Alles ineens aanpakken is niet haalbaar, dus waar begin je best mee?

Slow Living is gebaseerd op drie pijlers: EENVOUD, BEWUST LEVEN en VERBONDENHEID.  En alhoewel er geen 10-stappenplan bestaat, is starten met Slow Living niet moeilijk.

Begin bij de pijler waar je het meeste behoefte aan hebt.  Door hier bewuster mee bezig te zijn, zal je zien dat de andere pijlers als vanzelf volgen.

EENVOUD

Wanneer je al het overbodige in je huis en leven kan wegdoen, kom je automatisch uit bij de essentie, datgene dat voor jou écht telt.  Dit brengt rust, ruimte en overzicht in je huis maar dus ook in je hoofd en je leven.

Dankzij het ontspullen leer je loslaten. Het gevolg hiervan is dat je na het ontspullen een kritische consument wordt. Heb ik het wel nodig? Waar in huis ga ik het zetten? Waar is het gemaakt? Hoe is het gemaakt? Waarvan is het gemaakt? Gaat het lang meegaan?  Kan ik het tweedehands kopen of misschien wel zelf maken?

BEWUST

Wie ben ik? Wat vind ik écht belangrijk? Wat zijn mijn talenten? Wat is mijn levensdoel? Welk leven wil ik leiden? Hoe wil ik me elke dag voelen? Wanneer je een antwoord kan geven op deze vragen, weet je wat jouw prioriteiten zijn en kan je hiertegen voluit JA zeggen. Het is dan ook gemakkelijker om NEE zeggen tegen alle andere dingen die hieraan geen bijdrage leveren. Zelf vind ik dit een heel boeiend leerproces. Ik heb het gevoel dat ik mezelf nu pas echt leer kennen omdat ik er vroeger nooit echt bij stilgestaan heb. Ik rolde gewoon van het één in het andere. Nu maak ik tijd vrij voor mijn persoonlijke groei en vind dit bovendien heel boeiend.

VERBONDEN

Door meer in verbinding te staan met jezelf, anderen en je omgeving/de natuur, besef je dat jijzelf een belangrijke schakel bent in het hele systeem.   Wanneer je ervan bewust bent dat al je doen en laten hierop een invloed heeft, omarm je vanzelf een duurzame levensstijl. Eentje die goed is voor de wereld van je kinderen later en die niet bijdraagt aan vervuiling of uitputting van de planeet.

Mijn Slow Living verhaal startte toen ik nood had aan meer tijd en ruimte. In de volgend posts deel ik mijn ontspulverhaal.

Klinkt de term “slow” jou te langzaam? Naargelang jouw behoeften kan je het gerust vervangen door: bewust, onthaast, niet-druk, betekenisvol, duurzaam, mindful, groen, zero-waste of essentieel.