Als men enkele jaren geleden aan mij vroeg:

“HΓ© An, hoe is het met jou?”

Dan was mijn antwoord meestal: “Goed… druk hΓ©.”

Eigenlijk maakte ik toen vooral mezelf wijs dat druk zijn goed was. A ja, ik zag rondom mij hetzelfde fenomeen bij anderen. Want als je het druk hebt, wilt dat toch ook zeggen dat je voluit voor je ambities gaat, of je sociale leven of allebei?

Maar de drukte waar ik toen steeds meer last van kreeg, was niet enkel te wijten aan mijn drukke agenda.

Ik was vooral ook π—±π—Ώπ˜‚π—Έ 𝗢𝗻 𝗺𝗢𝗷𝗻 𝗡𝗼𝗼𝗳𝗱. Zo was ik op automatische piloot steeds aan iets anders aan het denken dan met wat ik bezig was.

Zo kon ik bezig zijn met aardappelen schillen en terwijl was ik:

al bezig in mijn hoofd met het volgende wat nog allemaal diende te gebeuren wat me dan een overweldigd gevoel gaf.
aan het denken aan hetgeen ik beter gezegd had in een bepaalde situatie in het verleden, waardoor ik me weer boos voelde en gevoelens van spijt had.
of ik was aan het piekeren over iets in de toekomst. In die tijd was ik vooral in mijn hoofd bezig met de vraag:Β  “Wat wil ik nu eigenlijk?”Β  En dat maakte me dan vooral weer angstig.

Dus, ik kon aardappelen staan schillen en me hierna overweldigd voelen, boos, spijt hebben, onrustig en angstig…

Dat constant overdenken van het verleden en de toekomst koste mij ook heel veel energie. Een gewone klus als aardappelen schillen werd zo dubbel vermoeiend.Β  Bovendien versterkten de negatieve gevoelens op hun beurt die gedachten uit het verleden of de toekomst nog sterker en zat ik in een soort van negatieve spiraal.

“𝙀𝙧 π™―π™žπ™Ÿπ™£ 𝙒𝙖𝙖𝙧 π™©π™¬π™šπ™š π™™π™–π™œπ™šπ™£ π™žπ™£ π™π™šπ™© π™Ÿπ™–π™–π™§ 𝙬𝙖𝙖𝙧𝙀π™₯ π™’π™šπ™£ π™π™šπ™‘π™šπ™’π™–π™–π™‘ π™£π™žπ™šπ™©π™¨ 𝙠𝙖𝙣 π™™π™€π™šπ™£. π˜Ώπ™š π™šπ™£π™š π™žπ™¨ π™œπ™žπ™¨π™©π™šπ™§π™šπ™£, π™šπ™£ π™™π™š π™–π™£π™™π™šπ™§π™š π™žπ™¨ π™’π™€π™§π™œπ™šπ™£. π˜Ώπ™žπ™© π™—π™šπ™©π™šπ™ π™šπ™£π™© 𝙙𝙖𝙩 π™«π™–π™£π™™π™–π™–π™œ π™™π™š π™Ÿπ™ͺπ™žπ™¨π™©π™š π™™π™–π™œ π™žπ™¨ 𝙀𝙒 π™‘π™žπ™šπ™› π™©π™š π™π™šπ™—π™—π™šπ™£, π™©π™š π™œπ™šπ™‘π™€π™«π™šπ™£ π™šπ™£ π™žπ™£ π™™π™š π™šπ™šπ™§π™¨π™©π™š π™₯𝙑𝙖𝙖𝙩𝙨 π™©π™š π™‘π™šπ™«π™šπ™£.”Β  Β  π˜Ώπ™–π™‘π™–π™ž 𝙇𝙖𝙒𝙖

Leven in het moment dus.

Bewust

Mindful.

Maar hoe pak je dat aan als je dat nooit gedaan hebt?

Mij is het gelukt dankzij deze ene simpele vraag: “𝙒𝙖𝙖𝙧 𝙠𝙖𝙣 π™žπ™  π™«π™–π™£π™™π™–π™–π™œ 5 π™’π™žπ™£ π™‘π™–π™£π™œπ™šπ™§ π™™π™š π™©π™žπ™Ÿπ™™ 𝙫𝙀𝙀𝙧 π™£π™šπ™’π™šπ™£?”

Ik begon met mijn avondmaal en zei tegen mezelf: “π™ƒπ™žπ™šπ™§ π™œπ™– π™žπ™  π™™π™š π™©π™žπ™Ÿπ™™ 𝙫𝙀𝙀𝙧 π™£π™šπ™’π™šπ™£.”

Waar vroeger aan tafel met mijn gezin mijn gedachten konden afdwalen, beleefde ik nu alles veel bewuster: Wat er op m’n bord lag, wat ik proefde, de gesprekken aan tafel..

Dit bewuster beleven maakte mijn hoofd en lichaam voelbaar rustiger en ik paste dit gaandeweg ook toe op andere momenten gedurende de dag.Β  Een wereld van verschil

Ben jij ook iemand die veel “in het hoofd” zit? Bedenk dan eens waar jij vandaag 5 minuten extra de tijd voor kan nemen.

Ik hoor graag wat het met je doet.

 

Nu donderdag vertel ik in het π™œπ™§π™–π™©π™žπ™¨ π™¬π™šπ™—π™žπ™£π™–π™§ “𝙃𝙖𝙖𝙑 𝙙𝙧π™ͺ𝙠 𝙫𝙖𝙣 π™™π™š π™ π™šπ™©π™šπ™‘” nog 6 andere tips voor minder drukte. Je kan je hieronder inschrijven.

Benieuwd hoe je in 2023 nog meer kan vertragen? How to Slow Down?

Schrijf je dan in voor één of meerdere van onderstaande activiteiten.

Ik wandel in 2023 heel graag mee op je Slow Living pad.

Ik wens je nog een fijne week en heel graag tot donderdag!

Liefs An