Je hebt in je leven best al wat bereikt; zoals bv. een diploma, een partner, een huis, een leuke job, een gezin, bepaalde status, .. en je voelt je hierdoor erkend en gewaardeerd. Zo zie je het trouwens iedereen rondom je ook doen.
Zo hoort het in deze maatschappij. Toch?
Maar wanneer deze erkenning jou op een bepaald moment geen voldoening meer geeft en je jezelf afvraagt: Is het dit? Is dit alles? Wie ben ik? en Wat wil ik nu écht? Dan voel je ondanks alles wat je hebt een zekere leegte.
Herkenbaar voor jou?
PROFICIAT!!
Je bent namelijk op het topje van de behoeftenpiramide aangekomen, namelijk de fase van zelfontwikkeling.
Ik leg het je graag even uit.
Maslow was een Amerikaanse Psycholoog die de volgens hem universele behoeften van de mens rangschikte in een hiërarchie. Volgens zijn theorie zou de mens pas streven naar bevrediging van de behoeften die hoger in de hiërarchie geplaatst werden nadat de lager geplaatste behoeften bevredigd waren. (zie foto piramide)
Zo wil je eerst je lichamelijke behoeften vervullen zoals eten, drinken en slapen. Vervolgens wil je veiligheid en zekerheid zoals een dak boven het hoofd en een job. Dan is er de behoefte aan sociaal contact, liefde en vriendschap.
Een trapje hoger wil je vooral erkenning en waardering van anderen en helemaal bovenaan staat dus de behoefte van zelfontplooiing zoals persoonlijke groei en zingeving.
Zo komt het bv. dat mensen in oorlogsgebied vooral behoefte hebben aan veiligheid en zekerheid. Pas wanneer deze voldaan zijn, komt de behoefte aan sociaal contact.
Wanneer je aankomt bij de fase van zelfontwikkeling vindt er een verschuiving plaats in het krijgen van waardering. Want je hecht dan niet langer veel belang aan het krijgen van waardering van anderen maar wel vooral aan het krijgen van waardering van jezelf. Dus dien je ook antwoorden te vinden op de vragen: Wie ben ik en Wat wil ik nu écht?
Op zich is een beetje zoekend zijn niet zo erg. Maar wanneer je in deze fase niet stilstaat bij deze levensvragen krijg je ook niet helder welke keuzes je dient te maken. En wanneer je te lang andere dingen doet dan je werkelijk wilt, lopen je batterijen langzaam maar zeker leeg..
In mijn volgende posts lees je mijn drie life-changing inzichten die ik leerde tijdens mijn Dertigersdilemma en hoe ik dankzij de Slow Living lifestyle antwoorden kreeg op mijn vragen.