Deze week kreeg ik van enkele cursisten een artikel toegestuurd dat Marie Kondo (dé opruimgoeroe) is gestopt met opruimen.
Net nu ze goed gestart zijn met het Slow Your Home ontspultraject. “Heeft het dan nog zin wat we doen?” was dan ook de vraag.
Tuurlijk dat!
Want waar Marie nog steeds achter staat is om de spullen die geen “Joy sparken” uit je huis te verwijderen.
Waar ze wel mee is gestopt is, is zorgen dat haar huis er ten alle tijde opgeruimd moet bijliggen. Ze heeft namelijk ingezien dat dat met kleine kinderen in huis niet haalbaar is. Dat het niet alleen heel moeilijk is, maar ook zeer veel energie kost.
En dat komt hierdoor: Wanneer je in huis niet kan verdragen dat het er niet perfect uitziet, en daardoor continu aan het opruimen bent, gaat het eerder over een dwangmatige vorm van de dingen onder controle willen hebben. Extreme vormen van opruimen dragen daarom ook niet bij aan je geluk, integendeel, het is eerder een bron van stress.
Maar wat bewezen is wat wél degelijk bijdraagt aan je geluk is door de spullen die geen “Joy sparken” uit je huis te verwijderen.
En dat is om deze redenen:
- Rust in huis brengt rust in je hoofd:
Wanneer je overbodige spullen uit je huis verwijdert, zijn er veel minder visuele prikkels. Ben je iemand die veel in zijn/haar hoofd zit? Dan zijn de vele visuele prikkels van de rommel in je huis soms echt de druppels die de emmer doen overlopen.
Bovendien moet je brein bij een ontspuld huis niet meer voortdurend denken: “Hier moet ik nog iets mee doen.” telkens wanneer je naast de hoopjes spullen passeert.
Daarom is het brengen van rust in je huis volgens mij dus de eerste stap naar rust in je hoofd. Je schrapt een eerste laagje ruis uit je leven wat je instant meer ruimte en lichtheid brengt. Zowel in je huis als in je hoofd.
2. Door te ontspullen komt er extra tijd vrij die je kan besteden aan iets wat je heel belangrijk vindt, je gezin, jezelf. Want je verspilt niet langer tijd met het zoeken naar spullen, je besteedt ook minder tijd aan het het onderhouden en managen van al die spullen en er komt een einde aan het eindeloze opruimen.
3. Door je spullen een tweede leven te geven, maak je andere mensen en de planeet blij. Het voelt heel fijn om hier een steentje aan te kunnen bijdragen.
Moraal van het verhaal: extreme vormen van opruimen maken je niet gelukkig maar ontspullen heeft wel degelijk een positieve impact op ons welzijn.
Dus, mijn allerliefste cursisten: doe zo verder!! Jullie zijn supergoed bezig!