Dit is toch bij uitstek mijn meest favoriete Slow Living ontdekking van 2019!
Door bewuster met voeding bezig te zijn, stel ik me steeds meer en meer vragen over de kwaliteit, oorsprong en de milieuimpact ervan.
Dan kom je als oplossing als vanzelf uit bij lokaal en seizoensgebonden producten. Zo ontdekte ik dat je door seizoensgebonden gewassen van eigen streek te eten , je net die voedingsmiddelen binnenkrijgt die op dat moment van het jaar goed zijn voor jou. De natuur heeft dat zo voorzien.
Maar echt alles zelf kweken en telen, dat is me toch nog een brug te ver. En waar vind je dan al die lokale telers en kwekers? Bovendien, elke week tien verschillende haltes doen voor mijn boodschappen, daar zag ik eerlijk gezegd ook tegenop.
Zo ontdekte ik het bestaan van zelfplukboerderijen waar je dus zelf je groenten en fruit rechtstreeks van het veld oogst.
Ook leerde ik “De Buurderij” kennen waar je op één plaats rechtstreeks boodschappen kan doen bij de verschillende lokale boeren en producenten van bij jou in de buurt.
Via de website van Boeren en Buren ontdek je jouw dichtbij zijnde vestiging. Voor mij is dit De Buurderij van Houthalen en ik vind hier groenten, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, honing, confituur, bier en koffie.
Linde Hermans is verantwoordelijke van deze boerderij en somt deze voordelen op van shoppen bij de Buurderij:
WAAROM BUUR WORDEN BIJ BOEREN & BUREN?
- Je ontdekt het lokaal lekkers uit je regio en en ontdek een nieuwe manier van eten die ook de lokale landbouw ten goede komt.
- Je kookt het hele jaar met verse producten, op het ritme van de seizoenen.
- Je koopt wat je wilt, wanneer je wilt, zonder verdere verplichtingen.
- Je betaalt een juiste prijs aan de producenten, die zo duurzaam kunnen leven van hun activiteit.
- Je ontmoet zelf de boeren en producenten.
Hoe gaat het schoppen in zijn werk?
Je bestelt ten laatste maandagavond online je producten en rekent ze daar meteen af.
Vervolgens krijg je een mail met je afhaalnummer.
Op woensdag ga ik dan tussen 17u en 18u30 naar de Werkerij in Houthalen (een voormalige schrijnwerkerij), waar de boeren er elk hun eigen stand hebben.
Je zegt je afhaalnummer en krijgt dan jouw bestelling mee, steeds met een grote glimlach en een dankjewel!
Dit zijn de alle producenten:
Wat heb ik deze week gekocht?
Groenten bij Sara van Het Slegershof in Hechtel. Steeds rechtstreeks van het veld en vanaf volgende week zelfs voornamelijk verpakkingsvrij!
Ik ben fan van haar soeppakket: elke week een andere groentenmix dus elke week een andere soep. Deze week: witloofsoep.
Kip, Spek en eiersla van bij Vleeshoeve In ‘t Roth in Schaffen.
Hé? Je wilt zorg dragen voor de planeet maar je eet toch nog vlees? Ja, dat klopt. Maar wel volgens het Slow principe: veel minder en beter. Daarover vertel ik je in een volgend bericht graag meer.
Ik word telkens oprecht blij wanneer ik hier kom kopen en wanneer ik thuis alles bereid en opeet!