De oorsprong van “The Slow Movement” bevindt zich in Italië. Door de komst van een Mac Donalds tegenover de Spaanse trappen in Rome richt Carlo Petrini in 1986 een Slow Food organizatie op als protest om traditioneel koken met lokaal geproduceerd voedsel te stimuleren waarbij aandacht is voor het ecosysteem. Kleine, lokale telers en bedrijfjes met oog voor duurzame voeding worden hierbij gepromoot en de focus ligt meer op kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Hier werden enkele fundamenten gelegd voor een beweging die veel breder gaat dan over voeding alleen. Slow staat voor:
- kwaliteit boven kwantiteit, geen verspilling en overproductie meer
- onthaast, met je volle aandacht beleven en ervan genieten, niet alleen van het eindproduct zelf maar ook van het maakproces
- lokaal en duurzaam
Slow Living
Het druk hebben is in onze maatschappij een statussymbool geworden voor succesvol zijn. Voor het merendeel van de mensen betekent deze manier van leven steeds op de toppen van de tenen lopen of 10 ballen tegelijk in de lucht houden. En het is niet enkel ons werk maar ook onze vrije tijd die helemaal “vol” zit.
Eventjes kan dit geen kwaad, maar maanden of jaren aan een stuk zorgt dit voor stress en uitputting van ons lichaam en geest. Bij velen lopen de batterijen letterlijk leeg en nooit werden er zoveel anti-depressiva geslikt.
Slow Living is beseffen dat:
- niet alles wat kan ook moet
- méér spullen, méér werken je niet gelukkig maken
- minder juist zorgt voor rust, overzicht en focus
- je niet hoeft te leven aan een opgelegd ritme, maar je dat zelf mag bepalen
- je zelfzorg en persoonlijke groei belangrijk zijn
- je deel uitmaakt van een groter geheel en je daarom kiest voor een lifestyle die minder belastend is voor de planeet.
De komende weken vertel ik je graag meer over Slow Fashion, Slow Design, Slow Travelling en Slow Parenting.